
Zroluj, zamiast wyrzucać – warsztat z ideą!
W sobotę, 12 kwietnia, w ramach inicjatyw oddolnych projektu „Społeczna Transformacja Katowic”, w Katowicach przy ul. Piastów 17, wraz z 32 Harcerską Drużyną Wodną im. hm. Pawła Krawczyka, rozmawialiśmy o problemie marnowania żywności i poznawaliśmy tajniki przygotowywania ekologicznego sushi.
Podczas warsztatu:
- poznaliśmy podstawowe techniki przygotowywania sushi,
- dowiedzieliśmy się, jak rozsądnie planować zakupy i wykorzystywać składniki do końca,
- zainspirowaliśmy się kuchnią opartą na szacunku do jedzenia.
Warsztat poprowadził sushi master Damian Szyma, który pokazał, jak ze składników dostępnych w domowej kuchni wyczarować coś wyjątkowego – bez marnowania.
Organizator i realizator
Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie MOST. Realizatorem, w ramach inicjatywy lokalnej, jest grupa inicjatywna, reprezentowana przez Dawida Małczaka.
To wydarzenie stanowiło część cyklu „Żywność – dobro, które szanuję” – bo wierzymy, że dobre rzeczy warto robić razem. Była to świetna okazja, aby w praktyczny i smaczny sposób nauczyć się, jak przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Galeria zdjęć







„Społeczna Transformacja Katowic”. Projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Fundusze Europejskie dla Śląskiego 2021-2027. Działanie 10.24 Włączenie społeczne – wzmocnienie procesu sprawiedliwej transformacji.